петък, 21 юли 2017 г.

Tvrdé kopance a "Blatterove dary". Tak sa maličký Guam naučil futbal

< p>

Hovoriť o bitke trpaslíka s obrom zaváňa klišé, ale ako inak nazvať vystúpenie krajiny s iba 165 tisíc obyvateľmi proti gigantovi s viac ako miliardou ľudí? Na ihrisku je to však vždy jedenásť proti jedenástim a Guam tak v utorok Indii skolil 2: 1. "Vedeli sme, že sa tu každému bude hrať ťažko. Toto nie je ten istý Guam ako pred pätnástimi, šestnástimi rokmi, "vyhlásil anglický tréner víťazov Garry White.

Narážal tak predovšetkým na november 2000, kedy sa Guam prvýkrát a do tohto roku tiež naposledy trúfol pustiť do honby za svetovým šampionátom.Výsledok bol devastujúci: ostrovania najprv podľahli Iránu 0:19, čo bol vtedy rekordný výsledok všetkých kvalifi káciou o majstrovstvá sveta, vzápätí sa nechali od podstatne slabšieho Tadžikistanu spráskat 0:16.

"Bol to kopanec do zadku. A tiež základný kameň toho, kde sme dnes, "pripomína White. "Bol to skvelý príklad toho, že na každej strasti sa dá nájsť pozitívum. Potrebovali sme tvrdšie pracovať, mať lepšie zariadenie a dlhodobý plán. "

Hoci hovorí" my ", sám White u vtedajší potupy (vlastne potupa, pretože ešte pred desiatimi rokmi dostal Guam v priateláku so Severnou Kóreou naloží 0:21) nebol.

Niekdajší technický riaditeľ amerického Seattlu sa nechal na najjužnejší vyspať súostrovie Mariany zlákať pred tromi rokmi.A našiel tú perfektné zázemie postavené za peniaze z rozvojového programu FIFA. Práve vďaka podobným projektom získaval nedávno odstupujúcu šéf svetového futbalu Sepp Blatter náklonnosť "malých a chudobných", ktorá ho tak dlho držala pri kormidle.

Na Guamu tento postup zabral dokonale. "Naše centrum využívame každý deň," približuje White. "Máme akadémia, mládežnícky program, vzdelávanie trénerov."

A konečne tiež výsledky. V roku 2009 sa Guam tridsaťpäť rokov po vstupe na medzinárodnú scénu dočkal prvého víťazstva, keď zdolal Mongolsko.V posledných rokoch už súpera z oblasti poráža pravidelne.

Kouč White národnému tímu prišil hrdú prezývku Mata vychádzajúce z domorodých tradícií, jeho hráči pred každým zápasom skladajú zvláštne sľub. Futbal sa na území spadajúcom pod jurisdikciu USA postupne stal športom číslo jeden, reprezentáciu zaplnili borci so skúsenosťami z amerických súťaží.

Guam sa tak po rokoch pôstu opäť pustil do súťaže pod hlavičkou FIFA a minulý týždeň sa prvýkrát dočkal kvalifikačného zápasu nad domácej pôde. A bola to premiéra ako hrom, m äta premohli Turkménsko 1: 0.

"Pre tunajší ľud to bola historická udalosť.Nemôžeme nikam vyjsť bez toho, aby nás fanúšikovia neoslavovali, nemôžete sledovať televíziu ani počúvať radio, bez toho aby sa tam nehovorilo o futbale, "líči White.

triumf nad Indiou, ktorý jeho tím po dvoch kolách posunul do čela skupiny, nadšenie na ostrove ešte vystupňoval. Kdeže, hovoriť o postupe by bolo naivné, veď ďalšími sokov budú Omán a Irán, na ktoré by trpaslík ani pri všetkej svojej guráž stačiť nemal. Už teraz však jeho púť pripomína rozprávku. "Naším cieľom je dostať Guam na futbalovú mapu. A myslím, že už sa to deje, "pochvaľuje si White.


Няма коментари:

Публикуване на коментар